fbpx

Не, тялото не може само да произвежда магнезий. И така, минералът трябва да се въвежда отвън, чрез вашата диета, всеки ден. Един от начините да направите това е като приемате храни, които са богати на магнезий. Но на практика не винаги е лесно да получите дневните си нужди само от вашата диета. Така че може да бъде добра идея в определени житейски ситуации да допълните диетата си с магнезиев продукт от Biolectra®

Храните, които са богати на магнезий, включват слънчогледови семки, ядки и обикновен шоколад. Броколите и бананите също съдържат магнезий. Можете да получите дневната си нужда от магнезий, като поддържате здравословна, балансирана диета. Но не забравяйте, че съдържанието на магнезий в храните може да бъде намалено от фактори като тор, промишлена обработка или лоша подготовка.

Германското дружество по хранене препоръчва прием на магнезий от около 300 до 400 mg на ден за млади хора и възрастни. Но не винаги е лесно да приемате препоръчителната дневна доза като част от ежедневието си, така че често е добра идея да приемате магнезиева добавка.

Обикновено можете да получите дневната си нужда от магнезий, като поддържате здравословна и разнообразна диета. Но има някои житейски ситуации, при които може да е добра идея да допълните диетата си с магнезиев продукт. Тези продукти се предлагат в различни концентрации и дозирани форми. Те могат да ви помогнат да покриете дневната си нужда от магнезий. Ако искате да сте сигурни, че получавате висококачествени продукти, вземете своя магнезий от аптеката.

Като цяло, спортисти, юноши, хора, страдащи от стрес, бременни жени и кърмещи майки и хора с диабет трябва да обърнат особено внимание на осигуряването на адекватно снабдяване с магнезий.

Ако установите, че сте по-податливи на стрес от обикновено, раздразнителни сте или имате изтръпване на пръстите, това може да е знак, че снабдяването ви с магнезий е недостатъчно. Но тремор, мускулни потрепвания (особено на клепачите) или крампи на мускулите и краката също могат да бъдат признаци на магнезиев дефицит. Ако мускулните крампи или крампи на краката се повтарят често, трябва да се консултирате с лекар, за да разберете дали те са причинени от нещо различно от магнезиев дефицит.

Обикновено е необходимо да приемате магнезий за продължителен период (най-малко четири до шест седмици), за да попълните нивата на магнезий в тялото си – и това важи дори ако приемате продукти с по-високо съдържание на магнезий.

Магнезият е минерал и обикновено се понася добре. Ако приемате повече магнезий, отколкото тялото ви се нуждае за продължителен период от време, може да имате редки изпражнения или диария. Това обаче не е опасно и в много случаи може да бъде обърнато чрез просто намаляване на дозата.

Докато сте физически здрави (особено по отношение на бъбречната функция) и приемате малко повече магнезий, отколкото ви е необходимо за деня, обикновено не е нужно да се тревожите за опасни ефекти върху тялото си. Излишният магнезий обикновено не води до сериозни симптоми и просто се елиминира от тялото. Но трябва да се уверите, че сте избрали правилния продукт за вашите лични изисквания, ако го приемате в дългосрочен план. Меките изпражнения са един от потенциалните симптоми на предозиране, но това рядко се случва, ако приемате продукта правилно (в съответствие с инструкциите в листовката). Посъветвайте се с Вашия лекар, ако не сте сигурни.

По принцип можете да приемате калций и магнезий едновременно. Но вероятно е добра идея да ги приемате по различно време (например калций сутрин и магнезий вечер). За по-голяма яснота: Адекватното снабдяване с магнезий и калций е от съществено значение за правилното протичане на определени физиологични процеси.

Въпреки че тези два минерала понякога изпълняват контрастни функции (например в мускулните клетки), поддържането на баланс на калций и магнезий е важно. Например, калцият помага на мускулите да се напрегнат, докато магнезият ги отпуска. Така че нормалната мускулна функция също зависи от поддържането на здравословен електролитен баланс.

Приемането на високоактивни магнезиеви продукти е добър начин за борба с най-известната причина за мускулни крампи и крампи на краката – магнезиевият дефицит. За по-голяма яснота: мозъкът изпраща стимули (импулси) към мускулите чрез нервите. Подобно на електрически ток, стимулът „тече“ от нервните клетки в мускулните клетки и ги стимулира към напрежение. Калцият, който също се намира в мускулните клетки, също участва в този процес. Всяко напрежение на мускула е последвано от фаза на релаксация. Процесът протича нормално, докато в мускулните клетки има достатъчно магнезий.

Дефицитът на магнезий е често срещан при хора, които активно спортуват, тъй като тялото губи част от важния минерал, когато се потите. Но магнезият също е важен за вашия метаболизъм. Така че е много важно да се уверите, че получавате дневната си нужда от магнезий, така че мускулите ви да работят правилно и да избегнете мускулни крампи или треперене. Това е така, защото усилените упражнения също могат да окажат влияние върху нивата на магнезий. Можете да опитате да попълните резервите на тялото си с храни, богати на магнезий, като пълнозърнест хляб, овесени ядки, ядки и обилни количества минерална вода. Но не е възможно всеки да приема точните количества всеки ден, а изчерпаните нива на магнезий не могат да бъдат подредени за една нощ.

Можете да помогнете да покриете вашите индивидуални нужди от магнезий, като вземете правилния магнезиев продукт Biolectra®. Просто трябва да го приемате веднъж или два пъти на ден, за да сте сигурни, че получавате необходимото количество магнезий. Добър начин за избягване на неадекватно снабдяване с магнезий и предотвратяване на крампи на краката.*

 

Това може да се дължи на бързото охлаждане на мускулите на краката. Загрейте преди плуване и свикнете мускулите на краката си с промяната на температурата, като ги облеете със студена вода, преди да влезете във водата. Разтегнете мускулите на прасеца преди и след плуване и се уверете, че имате достатъчен прием на течности (за това се препоръчва минерална вода).

Магнезият е наистина важен за поддържане на сърцето ви здраво. Това е важен минерал, който е необходим, за да поддържа правилното функциониране на сърдечните мускули, а не само на скелетните мускули.

Поддържането на адекватен прием на магнезий е особено важно при стресова ситуация, тъй като минералът помага за поддържане на нормалната работа на нервната система. Мускулното напрежение, дължащо се на стрес, като често схванат врат, може да бъде смекчено с магнезий, тъй като е важен за жизненоважните мускулни функции. Ако сте изложени на стрес за дълги периоди, ще имате нужда от повече магнезий.

Хората с диабет често страдат от магнезиев дефицит, тъй като елиминират повече от минерала чрез урината. Дефицитът на магнезий намалява ефекта на инсулина и пречи на регулирането на нивата на глюкозата. А грешното ниво на глюкоза от своя страна причинява различни вторични заболявания.

Абсолютно. Дневната нужда за възрастни жени на възраст 25 и повече години обикновено е около 300 mg, но това нараства до 310 до 390 mg за бременни жени и кърмещи майки.4 Поддържането на това количество е важно за развитието на детето. Магнезият също играе роля в деленето на клетките и помага за поддържане на нормален протеинов синтез и мускулна функция. Магнезият също намалява умората и изтощението.

250 – 300 mg на ден е препоръчителната дневна доза

Това са чисти магнезиеви йони

Единствено количеството магнезиеви йони, което се съдържа в продукта без носителя

Резорбцията зависи от две неща:

a) Дефицитът – колкото е по – голям дефицитът, толкова по – голяма е резорбцията;

b) Количество магнезиеви йони – човешкото тяло може да усвоява магнезия единствено под формата на йони.

Да, не се препоръчва превишаване на дневната доза

Целта на носителите е да закрепят определено количество магнезиеви йони. Органичните носители не могат да прикрепват голямо количество магнезиеви йони. Затова продуктите с органични носители имат усложнен дневен прием (три, четити пъти по 1 -2 таблетки на ден ). Неорганичните носители могат да захванат голямо количество магнезиеви йони, което ги прави лесни за употреба – 1-2 таблетки/ден

Редица проучвания доказват ползите на магнезия при пациенти с диабет:

b) Подобрява се инсулиновата чувствителност

c) Повишават се нивата на ATP

d) При пациенти с диабет тип 2 се наблюдава завишено отделяне на този макроелемент

e) Оптималните нива на магнезий в кръвта имат протективен ефект от развитие на диабет тип 2