fbpx

magnesii-diabet

Повече магнезий, по-малко захар

Високият прием на магнезий намалява риска от диабет. Магнезият играя ключова роля в метаболизма на захарта. Ако клетките на тялото нямат достатъчно магнезий, тяхната способност да използват кръвната захар за производство на енергия е ограничена. Резултатът: нивото на кръвната захар се вдига. Хората, които приемат много магнезий чрез храната имат по-нисък риск от диабет. Това е доказано от две подробни проучвания (1,2).

Много диабетици имат недостиг на магнезий. В много проучвания, пациентите с диабет тип 2 имат по-ниски нива на магнезий в кръвта. Основната причина за този дефицит е увеличеното излъчване на магнезий чрез бъбреците вследствие на високите нива на кръвната захар. Изследванията доказват: колкото по-ниско е нивото на магнезий при диабетици от втори тип, толкова по-висока е тяхната кръвна захар (2). Следователно, диабетиците трябва да си гарантират достатъчен прием на магнезий. Препоръчителният дневен прием за жени е поне 300 милиграма, а за мъже поне 350 милиграма.

Риск от усложнения. При диабетиците хроничният магнезиев дефицит увеличава риска от вторични усложнения, като например увреждания на ретината, диабетна невропатия. Американската асоциация препоръчва допълнителни изследвания за установяване на нивото на магнезий. При дефицит пациентите трябва да увеличат приема на магнезий. Той се понася добре от организма и може да бъде комбиниран с всички лекарства срещу диабет, както и с инсулин.

Как се развива диабет тип 2?

Когато инсулинът вече не работи правилно. При възрастните това заболяване се развива в рамките на няколко години. Основните рискови фактори са недостатъчното физическо натоварване и наднорменото тегло – колкото повече мазнини са складирани в организма, толкова по-неефективен е инсулинът на тялото ни.  Този хормон на панкреаса намалява нивата на кръвната захар като подпомага усвояването й от клетките на тялото. Ако тази функция е ограничена, учените говорят за инсулинова резистентност. Това е предварителната фаза на диабет тип 2. Инсулиновата резистентност води до намалено производство на енергия от клетките на тялото. Така това сладко гориво остава в кръвта и нивата на кръвната захар се покачват.

Има един ефективен начин да се противодейства на инсулиновата резистентност – свалянето на теглото. Ако мастните депа се намалят, те реагират по-добре на инсулина и нивото на кръвната захар спада. Оптималните доставки на магнезий подпомагат този процес.

Какво може да направите за Вашето здраве като диабетик?

Физическата активност намалява нивото на кръвната захар. По-ниско тегло, по-малко захар: ако теглото намалее, намалява и нивото на кръвната захар при диабетици тип 2. От опит знаем, че загубата на тегло не е толкова лесно постижима. Има обаче един ефективен начин: редовното физическо натоварване спомага да постигнете идеалното тегло за Вашия организъм. Физическата дейност не просто изгаря калории – активните мускули набавят повечето си енергия от глюкозата. А това означава, че нивата на кръвната захар ще спаднат. За да постигнете този позитивен ефект, дори не е нужно да тичате всекидневно. Достатъчно е просто да промените ежедневната си програма:

  • Качвайте се по стълбите, вместо с асансьора.
  • Ползвайте градски транспорт и слизайте една спирка по-рано.
  • Оставяйте колата вкъщи, когато е възможно.
  • Старайте се всеки ден да имате поне един час ходене.

Ако в допълнение на горното, успеете да правите и сериозен спорт за поне 30 минути два или три пъти седмично, то Вие можете да надхитрите диабета.

Диетичните фибри облекчават панкреаса. Стриктните диети са в миналото: модерните лечения за диабет значително премахват забраните. Идеалната диета за пациентите с диабет се фокусира върху фибрите от растителни продукти. Пет дневни дози плодове и зеленчуци не само предоставят ценни витамини, но също и несмилаеми фибри. Тези фибри намаляват темпа на повишаване на кръвната захар след хранене, което облекчава панкреаса.

Нещо повече, диабетиците трябва да се опитат да намалят приема на наситени мазнини. Нездравословните мастни киселини се срещат главно в месото и колбасите, маслото, полуфабрикатите, десертите, снаксовете и т. н. За това е добре да избирате чисто месо и нискомаслени млечни продукти всеки път, когато е възможно. При готвене използвайте висококачествени растителни мазнини като зехтин и канола. Рибата, особено херинга, сьомга, скумрия и други, съдържа ценни омега-3 мастни киселини.

Защо са толкова важни нивата на кръвната захар?

Коварна болест. Хората с новодиагностициран диабет често подценяват заболяването си, тъй като високите нива на кръвната захар често не се усещат. Но диабетът е коварно заболяване – нарушенията в метаболизма се развиват бавно в рамките на 4 години, дълго време не водят до съществени проблеми и съответно не ги забелязваме до много късен етап. По време на диагностицирането първите усложнения вече обикновено са реалност – излишната глюкоза в кръвта атакува кръвоносните съдове и нервната система.

Усложненията могат да бъдат избегнати. Продължителното високо ниво на кръвната захар уврежда вътрешните стени на кръвоносните съдове и провокира чести контузии и инфекции. Това ускорява атеросклерозата и рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава. Трима от четирима диабетици умират от инфаркт или инсулт (1). Добрият метаболизъм може да помогне за предотвратяване на усложнения.  Пациентите с диабет трябва да наблюдават кръвното си налягане – 90 % от болните от диабет тип 2 страдат от високо кръвно налягане (2). Това означава допълнителен риск за сърцето и за кръвоносните съдове.

Внимавайте за очите. Едно от най-страховитите усложнения на диабета е диабетната ретинопатия. Тя се базира на увреждания на кръвоносните съдове в ретината – диабетът е най-честата причина за слепота при възрастните. Достатъчният прием на магнезий може да помогне като мярка за предотвратяване. Проучванията сочат, че пациентите с диабет, които имат по-ниски нива на магнезий в кръвта, по-често страдат от заболявания на ретината.

1) Pharmazeutische Zeitung 29/2010: “Arrivederci Avandia”, Zitat Prof. Erland Erdmann, Direktor Herzzentrum Universität Köln; Ärztezeitung 4.9.2009: “Typ-2-Diabetiker ohne Infarkt sollten kein ASS zur Infarkt-Prävention nehmen”
2) Prof. Eberhard Standl, Prof. Hellmut Mehnert: Das große TRIAS-Handbuch für Diabetiker, TRIAS Verlag Stuttgart 2006
3) Uwe Gröber: Magnesium, Kalium und Zink bei Diabetikern oft kritisch, in: Deutsche Apotheker Zeitung, Nr. 9/2010, S. 64; Dr. med. Bodo von Ehrlich: Magnesium und Diabetes, in: Die PTA in der Apotheke, Mai 2011, S. 85
4) Evaluation of Nurses’ Health Study (NHS) and the Health Professionals’ Follow-up Study (HFS), in: Lopez-Ridaura R, Willett WC, Rimm EB, Liu S, Stampfer MJ, Manson JE, Hu FB: Magnesium intake and risk of type 2 diabetes in men and women. Diabetes Care 2004;27:134-40.
5) Rodriguez-Moran M, Guerrero-Romero F.: Oral magnesium supplementation improves insulin sensitivity and metabolic control in type 2 diabetic subjects: a double blind controlled trial. Diabetes Care 2003; 26: 1147-1152

Product