fbpx

magnesii-migrena

Предотвратете мигрената с магнезий

Магнезиевият дефицит увеличава риска от мигрена. Модерните диагностични методи потвърждават  това. Медицински експерти установиха чрез магнитен резонанс, че страдащите от мигрена пациенти имат ниски нива на магнезий в мозъка. Нива на магнезий под нормалните са измерени също в кръвта, слюнката и цереброспиналната течност. Експертите предполагат, че този дефицит има роля в появите на пристъпи на главоболие.

Намаляване на честотата: изследванията показаха, че превантивната употреба на магнезий може да помогне на хората с мигрена. Дневен прием от два пъти по 300 мг магнезий за продължителен период (поне 6 месеца) показва добри резултати. Честотата и силата на пристъпите намаляват (1). В настоящи указания за третирането на мигрена при бременност и кърмене например, немски здравни организации препоръчват магнезий като безопасно и добре толерирано лечение.

Страдащите от мигрена трябва да са търпеливи. Превантивното лечение на мигрена трябва да продължи поне няколко месеца. Следователно, пациентите трябва да имат много търпение. Заради продължителността на лечението те търсят алтернатива с възможно най-малко странични ефекти. Тук е и голямото предимство на магнезия, поради неговата добра поносимост. Нещо повече, минералът може да се комбинира безпроблемно с препарати срещу мигрена и болкоуспокоителни.

Знаете ли кои са конкретните фактори, които отключва мигрената при Вас?

Някои определени фактори могат да отключат мигрената. Всеки пациент може да реагира към различни неща. Открийте кой е Вашият специфичен фактор, като си водите дневник на пристъпите. Някои от най-честите фактори са стрес, изтощение, промени в дневния режим или часовете за сън, пропускането на хранене, ярката светлина, дълго натоварване на очите, горещ душ, много силни подправки, сауна, алкохол и цигари.

Осигурете си редовен режим.

Стремете се да си лягате всеки ден по едно и също време и да се събуждате по едно и също време. Това може да изисква много дисциплина, но може да предотврати пристъпите на мигрена. Продължете същия режим и през уикендите. Също така, придържайте се към еднакви часове на хранене.

Тренирайте и релаксирайте.

Практикувайте някакъв натоварващ спорт регулярно, но умерено. Джогинг, планинско ходене и колоездене са идеални варианти. Физическо натоварване на свеж въздух може да намали честотата и силата на пристъпите на мигрена. Това важи и за намиране на време за редовно релаксиране. Почивайте си често, без да прекалявате. Ако натоварването Ви дойде в повече, веднага го преустановете. Съобразявайте се с дневната си програма – подходящи методи са йога и прогресивното мускулно релаксиране.

Какво помага в борбата срещу острите пристъпи на мигрена?

Останете спокойни. Когато пристъпът на мигрена започне трябва преди всичко да останете спокойни. Ако е възможно, се оттеглете в тъмна и прохладна стая, където да легнете. Ако болката не е твърде силна, може да получите облекчение като поставите студени компреси върху челото си, или пък като масажирате ментово масло върху скалпа и врата. Смес от черно кафе и лимонов сок също помага при някои пациенти.

Самолечението с болкоуспокояващи е възможно. Ако получавате пристъпи на главоболие подобни на мигрена за пръв път, трябва да се консултирате с лекар за точна диагноза. Ако обаче имате вече диагностицирана мигрена, може да третирате острите пристъпи с болкоуспокояващи продукти, отпускани без рецепта. Важно е да приемете лекарствата в началото на пристъпа на мигрената.

Използвайте лекарствата правилно. За да сте сигурни, че болкоуспокояващото лекарство ще има адекватен ефект, трябва да приемате правилната доза. Пациентите с мигрена трябва да се консултират със своя лекар или фармацевт за коректната дозировка. За да се избегнат нежеланите странични ефекти, лекарствата против главоболие и мигрена не трябва да се приемат повече от три поредни дни и не повече от десет дни в месеца. Мигрената всъщност може да бъде причинена от твърде честа употреба на болкоуспокояващи средства. Ако болкоуспокояващите лекарства без рецепта не са ефективни или ако пристъпите на мигрена са повече от три пъти месечно, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

От какво страдам – от мигрена или от главоболие?

Пулсираща или тъпа болка?

В общи линии, пристъпите на мигрена могат лесно да бъдат различени от нормалното главоболие. Болката при мигрена обикновено е пулсираща или удряща, докато болката при обикновените главоболия е описвана като тъпа и стягаща, все едно главата ви е стегната с лента. Други разлики: болката при мигрена най-често обхваща едната страна на главата, или пък има редуване на главоболието в ляво и дясно. Физическото натоварване засилва мигрената за разлика от обикновеното главоболие, което често се облекчава след физическо натоварване (особено когато е на свеж въздух).

Неприятни придружаващи симптоми.

Мигрената се съпътства от допълнителни симптоми освен главоболието. Обичайни са фотофобията (чувствителност към светлина) и повишена чувствителност към миризми и звук. Всеки шести, страдащ от мигрена, предусеща пристъпите чрез така наречената аура. В рамките на няколко минути до един час преди пристъпа на главоболие, пациентът има проблеми със зрението, ярка светлина присветва в окото, отпускане на мускулите, шум в ушите, замаяност и др.

Product