fbpx

magnesium-element Магнезият в нашето тяло

Едва ли има минерал, който да има по-активна роля от магнезия в толкова много важни клетъчни процеси. Този значим минерал регулира дейността на мускулите и нервите, което го прави жизненоважен за човешкия организъм.

Жизненоважни функции

Човешкото тяло съдържа около 25 грама магнезий. Най-голямата част от него се намира в костите и отговоря за поддържането на техните структура и здравина. Около 40% се намира в тъканите и органите, а остатъкът е съсредоточен в кръвта, мозъчната течност, секрециите на стомашно-чревния тракт, жлъчката и слюнката. Магнезият играе основна роля в метаболизма на въглехидрати, протеини и мазнини. От значение е за действието на над 300 ензима и подпомага делението на клетките. Освен това, магнезият регулира съкращаването на мускулите и нервите и изпълнява основни функции в сърдечно-съдовата система.

Дневни нужди

Необходима дневна доза за възрастни е 300-400 мг. Дълготрайно и интензивно физическо натоварване като спорт и физическа работа може значително да увеличи нуждите Ви от магнезий, тъй като повишеното потене води до по-големи загуби на магнезий. Други ситуации също могат да повишат нуждите от магнезий.

Product