fbpx

магнезий и стрес

Изтощителен стрес? Магнезият релаксира

“Солта на вътрешното спокойствие” – всекидневният живот на много хора е подчинен на стреса и това се отразява на нервната система. Появяват се добре познатите симптоми като неспокойствие, безсънни нощи, напрежение, изтощение, главоболие и болки в гърба. В определени стресови ситуации (като например голямо напрежение на работното място, недостиг на сън, лични или семейни проблеми) тялото може да отдели магнезий в особено голямо количество, тоест, именно когато организмът има най-голяма нужда от този анти-стресов минерал, тялото го губи. Магнезият не просто релаксира мускулите, но също така регулира действието на нервните клетки и така намалява влиянието на стреса върху тях.

Спрете хормоните на стреса. Когато тялото ни е стресирано, то отделя специфични субстанции, които го подготвят за тежки ситуации и мобилизират всички запаси от енергия. Хормоните на стреса, като кортизол или адреналин, са “червената лампа” на организма ни. В продължение на хиляди години това е било логичната реакция, за да може човекът да се подготви за атака или бягство, но днес това поражда ефекта на бумеранга. В днешни дни не можем да намалим стреса като се сборим с шефа или като тичаме из офиса. Съответно и нивата на адреналин остават високи, което води до едно продължително пренапрежение. Магнезият влияе на производството на хормони на стреса – ако има магнезиев недостиг, тогава се отделят по-високи нива кортизол.

Начини да релаксирате. Не е лесно да избягате от спиралата на стреса, но малките стъпки са винаги възможни и полезни. Дори една регулярна пет-минутна почивка може да помогне за намаляването на стреса. Пиенето на различни плодови и билкови чайове също има позитивен ефект. Разходката всеки ден помага срещу напрежението и нервността. Завършете деня с релаксираща гореща баня – това също може да служи и като вечерен ритуал за приспиване. И още нещо – специални техники на релаксиране, като например йога или тай-чи, също могат да помогнат да се справите по-добре с пиковете на стреса.

Product