fbpx

Крампи в пръсеца

Крампи на прасеца през нощта

Звучи ли ви познато? Като изстрел, без предупреждение, остра болка преминава през целия ви подбедрен мускул. Той се втвърдява и остава болезнено напрегнат. Голям процент от хората по света страдат от този проблем. Най-често това са спортисти, жени, бременни жени и възрастни хора. В много случаи втвърдяването на мускула става през нощта и така причинява и проблеми със съня.

Какво може да направите в случай на остри крампи?

Ако страдате от остри мускулни крампи (схващане на краката), вероятно вече сте открили че разтягането на засегнатите мускули помага на първо време. При крампа на подбедрения мускул трябва да изпънете крака седейки и с пълна сила да притиснете върха на стъпалото към тялото. Трябва да задържите тази позиция, докато болката забележимо намалее. Лек и релаксиращ масаж също помага да се облекчи втвърдяването. Допълнително, приемът на магнезий с висока дозировка ще помогне за незабавното, но и за дългосрочното отпускане на мускулатурата. Мускулните крампи често се получават през нощта заради естествената флуктуация на нивата на магнезий в тялото ни. В ранните часове на утрото концентрацията на магнезий в тялото спада. За да противодействате на този ефект е най-добре да приемате магнезия вечер.

Какво друго може да направите?

За да се преборите с мускулната умора след остри крампи използвайте леки масажи и топлина върху засегнатото място. В допълнение, постоянното напрежение може да бъде облекчено като внимавате за стойката на тялото си и избягвате ненужния стрес. Релаксиращи упражнения като йога, както и умереното трениране на мускулите, може да възстановят баланса на организма Ви. Мотото в спорта е: не прекалявайте, не превишавайте нивата на стрес и пийте много течности.

Защита от крампи на подбедрицата

Никой не трябва да свиква с честите мускулни крампи и с болезненото напрежение. Засегнатите трябва първо да потърсят причините за тях и да ги облекчат възможно най-скоро. Например, твърде обилното потене по време на спорт или работа и недостатъчният прием на течности, могат да бъдат причинители на тези схващания на краката.

Чест причинител на крампи: магнезиев дефицит

Често причината за крампи на подбедрените мускули е недостатъчен прием на минерала магнезий. Мускулите трябва да функционират правилно, за да можем да се движим без затруднения. Независимо дали става въпрос за ходене, тичане или друго физическо натоварване – правилните дози магнезий, калций, калий и натрий гладко регулират мускулното съкращаване и отпускане. Ако има недостиг на магнезий, мускулите страдат и това може да доведе до мускулни крампи.

Биолектра Магнезий 240 Форте безопасно и надеждно възстановява магнезиевият баланс в организма и премахва и/или предотвратява мускулните крампи.

Ако страдате от повтарящи се крампи, въпреки че приемате адекватни количества магнезий, се препоръчва да се консултирате с лекар. Симптомите може да не са ограничени до крампите на прасеца, а да има скрити сърдечно-съдови заболявания, заболявания на мускулите, нервната система, проблеми с метаболизма, хипертония.