fbpx

магнезий и спорт

Магнезий за мускулите

Повече енергия с магнезий. Независимо дали тичаме, караме велосипед, плуваме, играем футбол или просто се разхождаме продължително, нашите мускули имат нужда от енергия, за да придвижват тялото ни. Техният доставчик на енергия се нарича АТФ (аденозин трифосфат), който в мускулите е под формата на магнезиев-АТФ комплекс. Същевременно, мускулите могат да използват високоенергиен магнезиев-АТФ само ако нивата на магнезий са достатъчни. Минералът играе ключова роля в енергийния метаболизъм. Ако нивата на магнезий са ниски, мускулните клетки не могат да покрият напълно енергийните си изисквания, от което спада производителността им.

Загуби на минерали в следствие на потене. Ако тренирате много, Вие губите много минерали чрез обилното изпотяване. Професионалните спортисти и тези, които спортуват продължително, са много уязвими към магнезиев дефицит. Колкото по-интензивно и продължително тренирате, толкова по-висок е рискът от прекомерна загуба на магнезий. Нормалното хранене не може да възстанови напълно тези загуби, затова е необходимо допълнително приемане на магнезиеви продукти. Схващанията на прасеца и мускулните трептения могат да бъдат първите признаци за недостиг на магнезий.

За да могат спортистите да тренират оптимално, резервите от магнезий трябва да са достатъчни и всички мускулни клетки да получават адекватни доставки. Ако има недостиг на минерала, физическата ни форма спада. Проучвания върху гребци показаха, че спортисти, приемали допълнителни количества магнезий за период от 4 седмици, имат 7% подобрение на физическата сила, а същевременно нуждите им от кислород са станали значително по-ниски. Това показва как магнезият оптимизира метаболизма на енергия.

Product