fbpx

Съвети за здравословно хранене

Препоръчва се дневен прием от 300 до 400 милиграма магнезий дневно за възрастни. Ако приемът е дългосрочно нисък рискът от магнезиев дефицит се увеличава, а често и свързаните с него болезнени крампи. Затова е много важно да имате добре балансирана диета. В крайна сметка, ще трябва да консумирате около 1.5 килограма картофи или да изпиете над 2.5 литра пълномаслено мляко за да покриете дневните си нужди!

Този жизненоважен минерал е наличен в растителните храни, но количеството варира значително. За това е добре да планирате храненията си така, че в тях регулярно да присъстват бобови култури, грах, зеленолистни, зърнени продукти. Когато пътувате много полезни са ядките и слънчогледовите и тиквените семки, а също така и мюсли-десерти и тъмен шоколад. Минералната вода също съдържа магнезий в различни количества.

Храни съдържащи магнезий

Дневната нужда от магнезий е 300-400 милиграма. Ето и списък на храните с тяхното съдържание на магнезий. Таблицата долу показва какви количества храна трябва да изконсумирате, за да усвоите това количество магнезий:

magnesii-hrani