fbpx

Има ли влияние магнезиевият дефицит върху заболяванията  на нервната система?

Обръщаме се с този въпрос към проф. Димитър Масларов
Maslarov

Проф. д-р Димитър Масларов, дм, дмн завършва медицина през 1987 г. в МУ-София. През периода 1990-1994 год. е научен сътрудник в Института за изучаване на мозъка – БАН. През 1995 год. придобива специалност „Нервни болести“. Магистър по „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ във ФОЗ на Медицински Университет – София. Дипломиран медиатор от Министерство на Правосъдието на Р България.

Специализира мозъчносъдови заболявания при проф. Natan Bornstein в Тел Авив, Израел и в Швейцария, и по проблемите на невропротекцията – при проф. Dafin Muresanu в Клуж, Румъния.

Магнезият е вторият най-разпространен вътреклетъчен катион и четвъртият най-разпространен микроелемент в тялото и като такъв изпълнява комплексна функция. Освен това магнезият е и ко-фактор за производството на АТФ (енергията, чрез която функционират клетките) и участва в повече от 300 ензимни реакции, които протичат в човешкото тяло.

Острият или хроничен дефицит на магнезий се отразява на редица органи и системи: сърдечно-съдовата, костната, мускулната и нервната система, влияе на психичното здраве и метаболитните процеси. По тази причина се препоръчва всеки човек да приема веднъж годишно в продължение на 2 месеца качествен магнезий.

Ниските нива на магнезий могат да бъдат предпоставка за мозъчносъдови инциденти. Магнезият е естествен калциев антагонист, модулира съдовия тонус, кръвното налягане и периферния кръвен ток. В серума се съдържа малка част от общия магнезий в тялото ни, част от него е свързана с протеини, а другата част е свободен йонизиран Mg. Счита се, че именно тази малка част йонизиран Mg в кръвообращението оказва благоприятни ефекти върху съдовия ендотел.

Известно е, че магнезиевият дефицит е свързан с освобождаване на невротрансмитери и вазоконстрикция, които предразполагат към главоболие. Проучвания показват, че хората с мигрена имат по-ниски нива на серумен и тъканен магнезий. Препоръчва се повишен ежедневен прием на магнезий при мигрена.

Редица проучвания сочат, че увеличаването на нивата на магнезий в мозъка води до подобряване на когнитивните функции. Магнезият участва в синтеза на серотонин, известен като хормона на щастието. Съществуват проучвания върху концентрацията на магнезий при пациенти, страдащи от тревожни разстройства. Счита се , че хипомагнезиемията може да играе роля при пациенти с депресия. Наложените изводи са, че пациентите приемащи магнезий заедно с основната терапия се повлияват по- добре от тези , които не приемат магнезий.

Предполага се, че дефицитът на магнезий има роля в патогенезата на някои невродегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон. Нервната система се нуждае от достатъчно количество ключови минерали, като магнезий, за да работи ефективно, ето защо ние невролозите често назначаваме магнезий като част от специфичната терапия.

Разбира се, ако имаме балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци като банани, ядки и семена, зеленолистни зеленчуци, моркови и авокадо, вероятността да страдаме от магнезиев дефицит е по-малка.

В аптеките има множество магнезиеви продукти. Най-важното условие, за да бъде магнезият ефикасен и достъпен за усвояване в човешкото тяло е да бъде под формата на йони, и то в достатъчно количество. В тази връзка препоръчвам Биолектра! Биолектра е немски продукт под формата на разтворими таблетки или капсули. Удобният прием – само 1 таблетка дневно, точно поради добрата усвояемост на освободените след разтваряне йони ,води до добър терапевтичен ефект при пациентите, които имат нужда от магнезий.

„Биолектра е магнезиевият продукт, който горещо препоръчвам на спортисти и фитнес ентусиасти. Той осигурява дневните дози от така важния минерал, магнезий, който подпомага оптималното функциониране на мускулите и е необходим за енергийния метаболизъм. С редовното приемане на Биолектра Магнезий, ще забележите подобрение във вашата физическа издръжливост, бързината на възстановяване и намаляване на мускулните крампи и спазми. Препоръчвам да добавите Биолектра Магнезий към вашата дневна рутина и ще усетете да видите положителните ефекти върху вас и вашето ежедневие.“

Попитахме и фитнес треньори и спортисти

Radoslava Todorova
Радослава Тодорова
Персонален треньор и мотиватор

Биолектра Магнезий е моят избор – идеалният партньор както за всички, които се интересуват от спорт и здравословен начин на живот. Биолектра е моят личен избор, защото ефективно подобрява издръжливостта, ускорява възстановяването и свежда до минимум мускулните спазми. Горещо го препоръчвам ! Добавете го към вашата хранителна диета и веднага ще усетите множество положителни ефекти. Биолектра Магнезий е моят отговор за оптимално функциониране на мускулите и енергийния метаболизъм.

Kiril
Кирил Танев
Фитнес инструктор

Здравейте, аз съм Кирил Танев, фитнес инструктор, нутриционист, треньор и известна личност. Моята най-силна препоръка е да включите Биолектра Магнезий във вашия ежедневен режим, ако искате да подобрите спортните си постижения, укрепите нервната система и постигнете оптимално здраве.

Този важен минерал е от съществено значение за мускулната функция, енергията и сърдечното здраве. Освен това, Биолектра магнезий може да ви помогне да се справите със стреса, да подобрите качеството на съня и дори да намалите някои симптоми на мигрената. За по-добри резултати, консултирайте се със специалист относно правилната доза за вас. Съчетайте Биолектра Магнезий със здравословна храна и фитнес рутина, за да се насладите на по-здрав и активен начин на живот.

Ivailo Zahariev
Ивайло Захариев
Актьор

Аз съм Ивайло Захариев и като актьор обичам да тренирам у дома, за да поддържам добра физика. Сега ви препоръчвам Биолектра Магнезий. Биолектра магнезий ефективно поддържа здравето на мускулите, подобрява енергийния обмен и подпомага за съкращаване на сроковете за възстановяване, което е важно в натоварения живот както на мен, така и на всеки. Подобрете спортните си постижения и общото си здраве с Биолектра магнезий. И още нещо като бонус – спете по-добре и се радвайте на добро здраве!

Какво споделят потребителите на Биолектра?

Violina
Violina Karamfilova

Препоръчвам „Биолектра магнезий“ на всеки, който се бори с мускулни крампи и иска да подпомогне работата на мускулите и нервните окончания. Още след първия курс усетих подобрение, и при нужда знам към кого да се обърна.

Rajna
Rajna Peeva

Моментално помага при крампи и схващания. Моят най-добър приятел в планината.

Gergana
Гергана Иванова

Препоръчвам ,,Биолектра магнезий,, ,защото сама се уверих в действието му.В следствие на дълги години работа права, много често,дори и в съня си получавах мускулни крампи.Също страдах и от безсъние. Всичко това вече е минало.Освен това забелязах,че има благоприятен ефект и върху кожата и ноктите ми. Изпитано е! Вярно е,че има много такива продукти на пазара,но освен този съм ползвала още два такива, без никакъв ефект.

Kalina
Kalina Malina

Ами, изпила съм няколко опаковки. Това за мен е магнезият. Пила съм всякакви видове. С този за седмица овладях сърцебиене, подобрих съня, нямам крампи и схващания. Отделно пия антидиабетни и имам и автоимунно, за което приемам лекарства, а те изчерпват магнезия, затова си го набавям с Биолектра.

Maria
Мария Димитрова

В рамките на няколко дни ми нормализира ускорения пулс и ми помогна за по-добър сън. Бях много напрегната и нервна, заради пулса и стреса, а оттам и недостатъчния сън. Изключително доволна съм от бързото действие на добавката и препоръчвам да опитате, поне веднъж, ако имате сходни симптоми и ще се убедите в действието.

Antonia
Антония Първанова

Със съпругът ми имахме много сериозни проблеми със схващания, нервност, умора и раздразнителност. Но след като почнахме да използваме Биолектра магнезий, всичко се промени. Болежките, схващанията, нервността и раздразнителността изчезнаха и сега водим пълноценен живот. Препоръчвам го на всички, които искат са подобрят живота си, дори и на съмняващите се.

Yana
Yana Ruseva Slavova

Препоръчвам Биолектра магнезий, защото отлично се справя с мускулните крампи, които получавам при спортуване. А когато изпитвам безсъние, тревожност или напрежение, Биолектра магнезий е моето спасение.

Разгледай и другите ни предложения

Очакват те висококачествени продукти, специални промоции и много подаръци.

Виж повече