fbpx
С Биолектра ще гарантирате сигурността си по отношение на попълване необходимостта на вашето тяло от магнезий

Защо нуждите на организма от магнезий се увеличават по време на бременността и кърмене?

Магнезият е един от най-важните елементи за човека в процеса на обмяната на веществата. Този минерал активира повече от 300 ензима в организма, което е от съществено значение за нормалното протичане на много метаболитни процеси. Магнезият е от изключителна важност за нормалното функциониране на мускулите и за стимулиране проводимостта на всички нервни клетки в човешкото тяло. 1 таблетка от магнезия на Биолектра съдържа: 403,0 – 435,2 мг магнезиев оксид, съответстващ на 243 мг магнезиеви йони. Поради факта, че приемате магнезий под формата на оксид, вие давате на вашия организъм да се възползва от възможността за висока усвояемост, тъй като към този „носител“ могат да се прикрепят голямо количество Mg йони. Това предимство на Биолектра обуславя голямото количество чисти Mg йони в една таблетка, респективно удобен прием с висока резорбция.

По време на бременността е налице повишено потребление на хранителни вещества, включително и магнезий, дължащо се на хормоналните промени на бременната и растежа на плода. Особено в периода на кърмене, майките се нуждаят от много повече магнезий, тъй като голяма част от него се предава на бебето чрез кърмата.

Каква роля играе магнезият за майката и детето?

По време на бременността, се увеличава загубата на магнезий с урината, поради настъпилите хормонални промени. Затова бъдещите майки, специално се нуждаят от допълнителен внос на качествен магнезий, за да запазят баланса на магнезиевата обмяна в равновесие. Магнезият стимулира растежа на матката и е необходим за правилното развитие на костите и органите на бебето. (По време на последните три месеца от бременността, бебето натрупва и съхранява до 7 мг магнезий всеки ден.)

Магнезият е важен за гладката мускулатура на вътрешните органи и най-вече за нормалното функциониране на мускулите на матката. Високите нива на женските полови хормони през бременността водят до забавяне на движенията на червата и поява на констипация. Магнезият на Биолектра може да ускори по естествен начин тези забавени движения и да премахне констипацията.

Биолектра е магнезий под формата на чисти йони, което способства за високата резорбция на организма и ви гарантира запълване на магнезиевите депа

Защо бременните приемат магнезий?

Причините са мноог и различни, например предпазване от крампи, които обикновено се появяват през втория триместър на бременността, понякога и по-рано. Мускулните спазми настъпват предимно през нощта, но понякога се случват и денем или по време на почивка. За предпазване от контракции – магнезият играе важна роля за успокояването на матката и предпазването от контракции, които често започват още след третия месец. Това помага за предпазване от спонтанен аборт. Бременната се чувства по-уверена и спокойна по време на бременноста. Магнезият може да внесе и сериозно облекчение когато става въпрос за подути крака – По време на бременността много жени страдат от тежки и подути крака. Това не е изненада, тъй като увеличените нива на хормона на бременността гестаген води до отпускане на съединителната тъкан, което води до разширяване на вените. Стомашни киселини – Много жени страдат от стомашни киселини, водещи до парене и болки в хранопровода. Повече от две трети от всички бременни страдат от стомашни киселини през последните месеци на бременността. Главоболие – пулсиращото главоболие често може да бъде успешно повлияно чрез леко масажиране на слепоочията с евкалиптово масло или масло от мента, или чрез прилагане на студен компрес. При липса на сън, магнезият влияе на нарушенията на съня , които се явяват може би най-честите оплаквания по време на бременност. Тези, които правят упражнения за релаксиране в края на деня, или имат ритуал преди лягане, като например кратка разходка или чаша билков чай и любима музика, заспиват по-лесно. При запек, магнезият спомага за предотврятяването на тази досадна за бременните трудност. Всъщност бързото увеличаване на женските хормони по време на бременността е отговорно за честите оплаквания от запек. Хормоните забавят движението на червата. Резултатът е, че съдържанието на червата се транспортира по-бавно, повече вода се извлича от червата към кръвообращението и изпражненията стават твърди и сухи. Магнезият може да послужи като добър помощник с този натрапчив проблем.

Какви са подходящите храни при бременните, с които може да се състави правилната диета, освен приема на Биолектра като хранителна добавка?

Много жени си задават въпроса „С какво е добре да се храня по време на бременноста си?“, и с право. Бременната трябва да бъде изключително внимателна към храните, които поема и да проверява кажи-речи всяко второ нещо дали е приемлво по време на бременност, преди да го сложи в уста.

Все пак генерално нещата може да се обобщят с няколко думи. Храната е редно да е богата на нутриенти (хранителни вещества). Добре е да се приемат здравословни, сготвени ястия, вместо полуфабрикати и фаст фууд. Разбира се, плодове и зеленчуци, като е полезно да избирате пресни продукти (съхранявани за кратко време), за да сте сигурни, че ценните хранителни вещества са в тях и всъщност са наистина във вашата чиния. Пълнозърнести продукти – пълнозърнест хляб, ориз, мюсли. Месо и месни продукти – по възможност домашни или с доказан произход, като е добре да бъдат добре сготвени, за да се избедне приема на опасни бактерии. Риба и морски деликатеси – например морската риба, която е богата на йод, е добре да се консумира два пъти седмично. Висококачествени растителни мазнини – (зехтин, масло от рапица, сусам и царевични зародиши) предоставят на организма олиненаситени мастни киселини и е препоръчително да се консумират повече.

Хидратацията по време на бременност също играе роля за доброто развитие на плода, точно както и за майката. Минерална или изворна вода, прясно изцеден сок, компоти и др домашни напитки;

Има и няколко вида храни, които не са за препоръчване, когато говорим за бременност, това са субпродукти, недобре сготвени месо, яйца, риба, непастьоризиранно мляко и др. Алкохолът като цяло се изключва от менюто на бременната, тъй като няма официални данни как влияе на плода. Едва ли ще се намери лекар, който да препоръча прием на какъвто и да е алкохолен продукт, дори и да е с ниско съдържание – вино, бира, ликьор. Снаксовете, така наречената „junk“ храна (или мръсна храна), Храни и напитки с твърде много захар, заместители, подсладители, сол и мазнини също е добре да се избягват.

Рискове, които могат да изникнат за майката и детето са напрмимер пенетрален стрес – ако бременните жени са изложени на постоянен стрес, здравето на детето може да бъде в опасност и рисковете от усложнения се увеличават. Според проучванията, жените изложени на стрес са с по-голяма вероятност от спонтанен аборт или преждевременно раждане, съчетано с по-ниско тегло на бебето при раждане. Физическо претоварване – всяка жена знае още от баба си, че най-важното нещо е да се пази от физическо натоварване, за да не се получи преждевременно или спонтанно отхвърляне на плода.

Подходящи за майката по време на бременност могат да бъдат съвсем леките упражнения, които задължително трябва да бъдат съобразени с периода на бременността. Разходките из парка, четене на подходяща литература, посещението на курсове за бременност и родители са препоръчителни за бъдещите родители. Разбира се, в напредналото ни ежедневие, бъдещите майки все по-рядко имат възможност да вземат дъх, но нека се съгласим, подготовката за майчинството също е период от ключова важност, особено когато ща ставате „мама“ за пръв път. Всички развлекателни и полезни дейности, които могат да актиуализират и попълнят знанията ви за бъдещ родител ще са добре дошли, както от приятели с опит, така и от медицински специалисти.

В очакване на бебчо, мама винаги трябва да е „заредена“ с правилния магнезий.

Какви количества магнезий са необходими на организма по време на бременността и периода на кърмене?

Германското Дружество по Хранене (DGE) препоръчва бременните жени да приемат между 310 и 350 мг магнезий на ден. По време на периода на кърмене, това количество се увеличава до 390 мг магнезий на ден. Понеже магнезият е минерал с комплексно действие върху организма и е добре поносим, той често се препоръчва като допълнителен прием при бременни жени от самото начало на бременността до самия край на периода на кърмене. Биолектра магнезий може да запълни липсите на от магнезий и да ви помогне да върнете естествените нива на този безценен минерал, като допълнително гарантира това и за вашето бебе.

Лека бременност, скъпи бъдещи майки!

Магнезий и бременност